Miten päästä eroon veloista?

Jaa

Jos luet tätä artikkelia, olet jo ottanut ensimmäisen askeleen velkaongelman parantamiseksi – veloista ei nimittäin pääse eroon, ellei ongelmaa myönnä ja tee sille jotain.

Velkaantuminen on iso ongelma monille suomalaisille. Suomalaisista perheistä jopa 60 prosentilla on velkaa. Velkataakka muodostuu lähinnä asuntolainasta, autolainasta sekä muista kulutusluotoista ja pikavipeistä. Velka ei suurimmalle osalle ole ongelma, jos velan ottamisen suunnittelee huolella. Velka muodostuu ongelmaksi siinä kohtaa, kun erilaisia velkoja alkaa kertyä liikaa.

Velkaa on helppo ottaa, mutta miten päästä eroon veloista? Olemme tälle sivulle koonneet muutamia tärkeimpiä vinkkejä velkaongelmiin joutuneille.

Näin pääset eroon veloista

Velkakierteen katkaiseminen ja eroon pääseminen veloista vaativat sinnikkyyttä, itsekuria ja suunnittelua. Tässä muutama vinkki, miten voit aloittaa ongelman hoitamisen:

1. Pysy aina tilanteen tasalla ja pyydä apua

Jos yrität piiloutua ongelmalta, yleensä se vain pahentaa tilannetta. Yksi tärkeimmistä asioista on tietää oma velkatilanteesi.

Ota ihan aluksi selvää, miten paljon sinulla on velkaa, kenelle olet velkaa ja miten paljon maksat lainanlyhennyksiä kuukausittain. Kirjaa kaikki tiedot itsellesi ylös.

Muista myös pyytää apua niissä asioissa, joissa sitä tarvitset.

Apua velkaongelmiin voit hakea esimerkiksi oman kaupunkisi velkaneuvonnasta tai muilta alan ammattilaisilta. Ammattilaiset auttavat sinua suunnittelemaan, miten pääset ongelmistasi eroon.

2. Yhdistä kalliit lainat yhdeksi isommaksi lainaksi

Jos sinulla on useita pikavippejä, kulutusluottoja, velkaa kavereille sekä luottokorttivelkaa, kannattaa useat pienet lainat yhdistää yhdeksi isommaksi lainaksi. Pienissä lainoissa on suuremmat korkomenot kuin suuremmissa lainoissa.

Kun olet laskenut, miten paljon sinulla on yhteensä velkaa, yhdistä ainakin niistä kaikkein kalleimmat lainat yhdeksi isommaksi lainaksi.

3. Suunnitte, budjetoi ja aseta tavoitteita

Aseta itsellesi tavoitteita. Aseta itsellesi isoja tavoitteita, kuten ”Haluan maksaa kaikki velkani pois” ja ”En ota enää lisää uutta velkaa”. Aseta myös pienempiä tavoitteita, kuten ”Tämän vuoden loppuun mennessä maksan kaikki pikavipit pois” tai ”Tällä viikolla yhdistän pienet lainat yhdeksi isommaksi”.

Suunnitteleminen ja budjetointi tekevät tavoitteiden saavuttamisesta helpompaa.

Tee itsellesi budjetti, johon listaat ylös, miten paljon rahaa kuluu erilaisiin menoihin ja paljonko sinulla on tuloja. Mieti, mistä menoista voit karsia ja ennen kaikkea ota selvä, miten paljon voit käyttää lainan lyhentämiseen kuukaudessa.

4. Karsi menoja

Pääset veloistasi sitä nopeammin eroon mitä enemmän lyhennät lainaasi joka kuukausi.

Kun karsit pois turhia menoja, jää käyttöösi enemmän rahaa, jolloin et tarvitse enää uutta velkaa ja voit maksaa edelliset velkasi pois nopeammin.

Voit säästää satoja euroja vuodessa karsimalla pois turhia menoja, kuten alkoholi, tupakka, turha shoppailu sekä turhat palvelut, kuten maksulliset TV-kanavat.

Voit myös säästää huomattavia summia ruokalaskusta heittämällä vähemmän ruokaa roskiin ja ostamalla edullisempaa ruokaa.

Muita näppäriä tapoja pienentää rahankäyttöä on kilpailuttaa kaikki palvelut tai vaihtaa ne halvempaan. Kilpailuta ainakin sähkösopimuksesi, puhelinliittymät ja nettiliittymä.

5. Säästä pahan päivän varalle

Yksi tärkeimmistä asioista on lopettaa velan ottaminen, jos haluat päästä eroon veloista. Todennäköisesti et tarvitse uutta velkaa, mikäli sinulla on rahaa säästössä yllättävien menojen varalle.

Velkaongelmien kanssa kamppailevasta voi tuntua mahdottomalta laittaa rahaa säästöön, mutta luopumalla jostain pienistä menoista, voi jokainen varmasti säästää pari kymppiä kuukaudessa.

Jo parin sadan euron säästöt helpottavat elämääsi huomattavasti, mikäli eteen tulee yllättäviä kiireellisiä menoja. Kun varaudut menoihin etukäteen laittamalla rahaa säästöön, et välttämättä tarvitse uutta lainaa.

6. Tee pysyviä muutoksia

Velkaantuminen ei tapahdu yhdessä yössä. Ihmiset ottavat velkaa enemmän tai vähemmän järkeviin tarpeisiin.

Osa ajautuu velkakierteeseen peliongelmien, alkoholiongelman, ajattelemattomuuden tai itsestä riippumattomien syiden takia.

Mikä ikinä ajoikaan sinut ottamaan hallitsemattomasti velkaa, pidä huoli, ettet joudu siihen tilanteeseen enää uudelleen tulevaisuudessa. Hae apua ongelmiisi, jos sinulla niitä on.

7. Pysy tavoitteissasi – älä anna periksi!

Velkakierteen katkaisu ei ole helppoa ja välillä tilanne voi vaikuttaa epätoivoiselta. Velkojen maksamisen ei ole tarkoitus olla helppoa. Älä silti anna periksi.

Vaikeina aikoina kannattaa tukeutua ammattilaisten ja läheisten apuun sekä pitää tavoitteet kirkkaana mielessä.

Kirjoita tavoitteesi ylös paperille, jotta voit lukea ne myöhemmin vaikeuksien yllättäessä.