Lainaa luottotiedottomalle

Jaa

Onko luottotiedottoman mahdollista saada lainaa? Meiltä kysytään tämä usein. Valitettava tosiasia on, ettei moni lainanantaja myönnä lainaa luottotiedottomalle. Lainaa voi kuitenkin saada huonoista luottotiedoista huolimatta, jos taloutesi on muuten kunnossa ja maksuhäiriöiden syntymisestä on kulunut jo aikaa. Lue alempaa, mistä voit saada lainaa maksuhäiriöistä huolimatta.

Mistä lainaa luottotiedottomalle?

Jos olet menettänyt luottotietosi, on lainaa hyvin vaikea saada. Jos haet pikavippiä luottotiedottomana, et todennäköisesti saa lainaa, sillä pikavippiyritykset tarkistavat luottotiedot ja hakemus hylätään automaattisesti, jos hakijan tiedoissa näkyy maksuhäiriömerkintä. Mistä siis lainaa luottotiedottomalle?

 • Yksi enemmän tai vähemmän hyvä vaihtoehto on pyytää lainaa ystäviltä tai perheeltä. Tässä piilee monta riskiä, joten ole tarkkana. Älä pilaa suhteitasi kavereihin tai perheeseen maksamattomien velkojen takia. Tehkää aina ystävän kanssa kirjallinen sopimus lainasta ja sitoudu maksamaan velka takaisin mahdollisimman nopeasti.
 • Osa lainanantajista ja pankeista tarjoaa lainaa luottotiedottomalle autoa tai muuta vakuutta vastaan. Voit siis saada pankista lainaa maksuhäiriöistä huolimatta, jos sinulla on auto, asunto tai muuta omaisuutta, jonka voit asettaa lainan takuuksi.
 • Älä ota lainaa vaan pienennä kulutusta. Mieti, onko lainaa pakko ottaa. Monista tilanteista selviää ihan vain elämällä säästeliäämmin. On helpompi säästää pahan päivän varalle, kuin saada lainaa luottotiedottomalle.

Mistä maksuhäiriömerkinnän saa?

Luottotiedot voi menettää useasta syystä. Useimmiten maksuhäiriömerkintöjen taustalla ovat maksamattomat laskut tai lainat. Maksuhäiriömerkinnän saamiseen kuluu aikaa, eikä luottotietoja voi menettää yhdestä tai kahdesta maksumuistutuksesta. Ennen kuin maksuhäiriömerkintä kirjataan tietoihisi saat maksamattomasta laskusta ensin kaksi maksumuistutusta, jonka jälkeen lasku menee perintään. Maksuhäiriömerkinnän saamisessa kestää aina vähintään 60 päivää siitä, kun alkuperäisen laskun eräpäivä ylittyy. Maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä 2-5 vuotta riippuen, mistä sen on saanut.

Näistä syistä voit saada maksuhäiriömerkinnän:

 • Puhelinlasku, sähkölasku, lainanlyhennys tai muu maksu on erääntynyt yli 60 päivää sitten.
 • Maksamattomat verot tai muut valtion tai kunnan perimät maksut erääntyvät.
 • Et maksa luottokorttilaskuasi.

Pikavippi luottotiedottomalle

Onko pikavippi mahdollista myötää luottotiedottomalle? Vastaus on lähes aina ”Ei voi”. Pikavippiä on vaikea saada, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Pikavippi luottotiedottomalle ei usein ole mahdollinen yhtälö, sillä lainanantajat tarkistavat kaikkien hakijoiden luottotiedot automaattisesti ja tietokone hylkää hakemuksen heti, jos luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä. Pikavippi luottotiedottomalle on mahdollista saada silloin, jos maksuhäiriömerkintä on vanhentunut. Toinen vaihtoehto saada pikavippi luottotiedottomalle on ottaa lainaa vakuutta vastaan. Esimerkiksi yritys nimeltä Vippipojat myöntää pikavippiä luottotiedottomalle esimerkiksi autoa tai moottoripyörää vastaan. Pikavippi luottotiedottomalle on siis mahdollista saada vain tietyissä erikoistapauksissa.

Näin voit välttää maksuhäiriöiden syntymisen

Maksuhäiriöiden taustalla voi olla usein elämäntilanteen muutos. Maksuhäiriömerkinnän saaminen tietysti aiheutuu maksamattomien laskujen perimisestä tai jos lainaa ei maksa takaisin ajallaan, mutta näiden maksuvaikeuksien taustalla voi olla isompia ongelmia, joista taloudellinen ahdinko aiheutuu. Esimerkiksi työttömäksi joutuminen, avioero tai sairastuminen voivat aiheuttaa tilanteen, jossa et pysty enää normaalisti lyhentämään lainaa tai maksamaan laskuja. Tällaiset tilanteet ovat aina hankalia eikä maksuhäiriömerkinnän saaminen auta näissä tilanteissa yhtään.

Näillä vinkeillä voit välttää maksuhäiriömerkintöjen syntymisen:

 1. Varmista, että tililläsi on aina rahaa. Älä elä yli varojesi, vaan mieti miten paljon sinulla on oikeasti varaa käyttää uuteen puhelimeen ja kauppareissuihin. Suuret tulot eivät tee kenestäkään rikasta, jos omia menoja ei osaa säädellä. Tuloista kannattaa aina laittaa jotain säästöön pahan päivän varalle – myös pienistä tuloista voi säästää.
 2. Jos otat lainaa, varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin kaikissa tilanteissa, vaikka tulosi laskisivat laina-aikana. Pidä lainanmaksusta tarvittaessa maksuvapaa kuukausi tai neuvottele pidemmästä maksuajasta lainanantajan kanssa. Aina lainaa hakiessasi pitää miettiä, miten nopeasti lainan pystyy maksamaan takaisin, ja paljonko lainanlyhennyksen jälkeen jää rahaa muihin kuluihin.
 3. Varmista toimeentulosi sairauden tai työttömyyden sattuessa kohdalle. Liity jäseneksi ammattiliittoon ja hanki kattava sairausvakuutus ennen kuin edes tarvitset niitä.
 4. Säästä itsellesi hätärahasto. Monien asiantuntijoiden mukaan jokaisella tulisi olla säästöissä noin kolmen kuukauden palkka ikävien tilanteiden varalle.
 5. Jos maksuvaikeudet uhkaavat, pienennä kulutustasi. Karsi pois kaikki turha, kuten alkoholi, uhkapelit ja tupakka. Osta halvempaa ruokaa äläkä tuhlaa mukavuuksiin.