Lainaamisen riskit

Jaa

Kaikkeen tekemiseen liittyy aina omat riskinsä. Liikenteessä on omat vaaransa ja sijoittamisessa on riski sijoituksen arvon pienenemiseen. Riskejä pystyy lähes aina kaikissa tilanteissa välttämään tekemällä fiksuja ratkaisuja; liikenteen riskejä pienennetään liikkumalla varovasti kaduilla ja sijoittamisen riskejä hajauttamalla ja seuraamalla sijoituskohteiden näkymiä.

Myös rahan lainaamiseen ja pikavippeihin liittyy omia riskejä. Pankit ja lainanantajat eivät tieten tahtoen yritä tietenkään asiakkaita huijata (ainakaan emme esittele täällä Vippio.fi-lainapalvelussa sellaisia yrityksiä), mutta lainaamisessa on aina mukana tietyt riskit, jotka pitää ottaa huomioon jo ennen lainan tai pikavipin ottamista.

Pikavippien riskit – löyhät vaatimukset asiakkaille

Pikavippi on helppo saada. Pikavipin saamisen ehtona on yleensä ainoastaan pari asiaa, jotka suurin osa suomalaisista täyttää. Nämä ehdot ovat: puhtaat luottotiedot, osoite Suomessa ja suomalaisen pankkitilin omistaminen. Pienen pikavipin saaminen ei usein vaadi tietyn vuositulorajan ylittämistä tai vakituista työpaikkaa.

Pikavipeissä on paljon löyhemmät vaatimukset asiakkaan tietojen suhteen kuin esimerkiksi kulutusluotoissa tai asuntolainoissa. Tästä syystä pikavippien riski on se, että lainaa myönnetään helposti henkilölle, jonka taloudellinen tilanne ei ole täysin kunnossa.

Riski tehdä ostoksia hetken mielijohteesta lainarahalla

Yksi pikavippien riskitekijä on se, että pikavippi maksetaan tilille todella nopeasti. Lainan saaminen nopeasti on tietysti tilanteesta riippuen myös erityisen hyvä asia, mutta lainan nopea saaminen voi johtaa impulssiostosten tekemiseen. Tavaroiden ostaminen hetken mielijohteesta on erityisen helppoa juuri silloin, kun rahaa saa tilille nopeasti. Useimmat pikavippejä tarjoavat lainanantajat maksavat lainat tilille muutaman minuutin kuluessa lainan hakemisesta.

Lyhyt takaisinmaksuaika voi aiheuttaa ongelmia

Pienissä lainoissa on lyhyt takaisinmaksuaika. Jos otat esimerkiksi 500 euron lainan, pitää se yleensä maksaa kokonaan takaisin 30-90 päivän kuluessa. Lyhyt takaisinmaksuaika ei ole kovin joustava ratkaisu. Lainan takaisinmaksua pitää aina miettiä ennen lainan hakemista, sillä ihan jokaisen talous ei kestä usean sadan euron kuukausittaisia takaisinmaksueriä. Ellet ole varma, että pystyt maksaa lainan takaisin heti seuraavalla kuulla, valitse mieluummin lainaasi vähän pidempi takaisinmaksuaika.

Näin voit suojautua lainaamisen riskeiltä

Ennen lainan hakemista kannattaa aina miettiä, tarvitsetko todella lainaa, vai voisitko mieluummin säästää rahaa muutaman kuukauden ostoksia varten. Lainaa ei pidä ikinä ottaa rahapelejä tai juhlimista varten. Jos sinulla on entuudestaan maksamattomia pikavippejä, älä ota uutta pikavippiä vanhan maksamista varten. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa ottamaasi lainaa takaisin, ota yhteyttä lainanantajaan ja selvitä, voitko saada lisää maksuaikaa – vaihtoehtoisesti voit realisoida omaisuuttasi, eli myydä pois jotain ja maksaa laina pois saaduilla rahoilla. Lisää vinkkejä fiksuun lainaamiseen voit lukea täältä.