Mitä tapahtuu jos lainaa ei maksa takaisin?

Jaa

Maksuvaikeudet stressaavat jokaista jossain elämänvaiheessa – toisilla niitä on useammin kuin toisilla. Maksuvaikeuksien taustalla voi olla sairaus, työttömyys, yllättävät menot tai huolimat rahankäyttö. Olipa maksuvaikeuksien syy mikä tahansa, pitää niihin suhtautua tietyllä vakavuudella.

Jos otat lainaa, mieti aina jo ennen lainan ottamista, miten nopeasti pystyt maksamaan lainan takaisin. Jos kuitenkin joudut lainasi kanssa maksuongelmiin, niin mitä tapahtuu, jos lainaa ei maksa takaisin ajallaan? Keräsimme tälle sivulle tiedot kaikista eri vaiheista, jotka tapahtuvat sen jälkeen, kun maksun eräpäivä ylittyy.

Mitä tapahtuu, kun laskun eräpäivä ylittyy?

  1. Maksumuistutus. Aikaa kulunut eräpäivästä 2 viikkoa. Maksumuistutuksesta veloitetaan muistutusmaksu (yleensä noin 5 euroa) sekä lisäksi viivästyskorko. Tästä ei saa vielä maksuhäiriömerkintää.
  2. Maksuvaatimus, eli perintäkirje. Aikaa kulunut eräpäivästä 4 viikkoa. Laskun loppusummaan lisätään jälleen viivästyskorko sekä maksuvaatimuksen kulut 14, 24 tai 50 euroa laskun suuruudesta riippuen. Tästä ei saa vielä maksuhäiriömerkintää.
  3. Maksuvaatimus, eli perintäkirje. Aikaa kulunut eräpäivästä 6 viikkoa. Summaan lisätään jälleen viivästyskorko sekä maksuvaatimuksen kulut 7, 12 tai 25 euroa laskun suuruudesta riippuen. Tästä ei vielä seuraa maksuhäiriömerkintää.
  4. Haaste. Aikaa kulunut eräpäivästä 8 viikkoa. Jos lasku on edelleen maksamatta, eikä maksusuunnitelmasta ole sovittu, lähettää käräjäoikeus haasteen. Laskun loppusummaan lisätään oikeudenkäyntikulut enintään 240 euroa. Tästä seuraa merkintä luottotietorekisteriin.
  5. Tuomio. Aikaa kulunut eräpäivästä 10 viikkoa. Riippuen oikeudenkäynnin etenemisestä ja siitä, reagoitko saamaasi haasteeseen 14 päivän kuluessa, velka voidaan siirtää ulosottoon, ellei maksusuunnitelmasta ole edelleenkään sovittu. Ulosotosta seuraa merkintä luottotietorekisteriin.
  6. Ulosotto. Voit maksaa velan pois vapaaehtoisesti tai tulojasi tai omaisuuttasi voidaan ulosmitata.

Tee näin, jos ajaudut maksuvaikeuksiin

Jos et pysty maksamaan lainaasi, tai muuta laskua, ajallaan takaisin, ota välittömästi yhteyttä lainanantajaan tai siihen yritykseen, josta lasku on tullut. Kysy neuvoa heiltä, miten tilanteen voisi parhaiten hoitaa. Yritä pyytää laskulle lisää maksuaikaa. Jos maksuaikaa ei ole mahdollista pidentää, tai et voi maksaa pois osamaksulla, voit realisoida omaisuuttasi. Omaisuuden realisointi tarkoittaa omaisuutesi myymistä, jolloin saaduilla rahoilla voit lyhentää velkaasi. Älä jää maksuvaikeuksiesi kanssa yksin! Ota aina yhteyttä oman kuntasi velkaneuvontaan tai siihen yritykseen, josta maksamaton lasku on tullut.

Lue nämä 10 vinkkiä ennen kuin täytät lainahakemusta.